Violenţa simbolică deschide calea violenţei reale

Adăugat la 04 octombrie 2010
Trimite pe: Yahoo

Protestele de stradă sunt în esenţă operaţiuni de şantaj cu public. Participanţii la mitinguri şi marşuri ameninţă cu utilizarea forţei pentru a obţine ceva. Organizatorii trebuie să adune mase importante de oameni, pentru că altminteri ameninţarea este ridicolă. Chiar atunci când se strâng la un loc mii de manifestanţi, violenţa simbolică atinge grade diferite, în funcţie de solicitări şi maniera de protest.


Băsescu - demis din calitatea de om
Una este ca mii de oameni să strige "Vrem respect!", "Vrem dreptate!", "Ne e foame!" şi alta e să scandeze "Ieşi afară, javră ordinară!". În prima ipostază, protestatarii admit autoritatea celuilalt şi îl invită la negocieri. Se plasează pe poziţii de supunere şi lasă celuilalt un larg spaţiu de manevră. Termenii discuţiei sunt suficient de generali pentru ca în chestiunile practice, acela care deţine puterea să-şi impună propriile perspective (cam câtă dreptate vreţi? ce fel e respect? în cât timp? etc).

În a doua situaţie, contestatarii îl demit deja pe celălalt din condiţia de om. Îi contestă umanitatea, ceea ce nu doar că face dialogul şi negocierea imposibile, dar deschide calea unei violenţe concrete şi "justificabile". Astfel trebuie înţeleasă importanţa acordată de Băsescu protestelor poliţiştilor. Reacţia este disproporţionată, din perspectiva propriilor acţiuni anterioare, şi prost direcţionată. Dar e cu totul justificată, raportându-ne la violenţa simbolică etalată în faţa palatului Cotroceni.

Lui Manafu i-a fost ruşine că e om
În urmă cu câţiva ani, Cristian Manafu prezenta pe blogul său revolta naturală faţă de cele petrecute la o expoziţie din Nicaragua. "Exposición N° 1", autor Guillermo Vargas, punea în faţa publicului un câine costeliv, legat de un perete, într-o galerie de artă. Scandalul a izbucnit atunci când au apărut acuzaţiile (neconfirmate, în cele din urmă, dar veridice!) că animalul ar fi fost lăsat să moară de foame şi de sete, sub privirile amatorilor de artă.

Două au fost motivele de revoltă faţă de expertimentul de la Managua:
1. Faptul că organizatorii expoziţiei au permis înfometarea forţată a câinelui şi au etichetat o asemenea faptă drept artă.

2. Faptul că publicul spectator a privit, eventual a tras concluzii spirituale şi a plecat lăsând câinele descărnat să se îndrepte - pentru câştigul artei! - spre moarte.

Guillermo Vargas a ales o metodă scandaloasă de a face vizibilă violenţa de sistem pe care o perpetuăm la adresa animalelor. Ceea ce într-o sală de expoziţie, cu administratori şi responsabili identificabili este de neacceptat, este în viaţa de zi cu zi ceva comun şi suportabil. În fiecare zi, câini şi oameni mor de foame sub ochii altor oameni. Aşa funcţionează sistemul!

CTP atacă umilirea sistematică
"Preşedintele care se pişă pe autoritatea Poliţiei în statul român", scrie Cristian Tudor Popescu, într-un editorial recent. Un nou exces din partea constestatarilor furibunzi ai lui Traian Băsescu, spun unii. O licenţă jurnalistică, se justifică în fraza imediat următoare, editorialistul: "(Folosesc acest verb pentru că orice exprimare academică în descrierea comportamentului lui T. Băsescu ar fi un fals.)."

CTP îşi propune să scandalizeze printr-o violenţă de limbaj pentru a atrage atenţia asupra violenţei şi umilinţei transmise în mod obişnuit de statul român în funcţiune. Raportarea falsă la interesul public, ipocrizia abia mascată, promisiunea fără acoperire şi chiar minciuna sfruntată sunt permanenţe ale practicii politice.  Agresiunea comisă de ziarist pare justificată, odată pusă în faţa sfidării venite constant din partea autorităţii.

Zoso spune "La mulţi ani, fetelor!"

Fronda de vocabular a lui CTP aminteşte de modul în care unul dintre cei mai urmăriţi bloggeri independenţi din România a ales să marcheze ziua de 1 martie. Un "La mulţi ani, fetelor!" care a stârnit sute de comentarii, cele mai multe acuzând sau apreciind (!!) misoginismul lui Zoso.

Omul a fi scăpat mai ieftin dacă ar fi aşezat în pagină ceva de genul ăsta.

 

O româncă e bătută la fiecare 2 minute

Puse la respect cu pumnul: 650 de românce omorâte în bătaie de soţi!

 

Impactul ar fi fost minim. Gestul ar fi fost unul convenţional simpatetic, dar lipsit de semnificaţie. Brutalitatea din film funcţionează însă ca o trezire la realitate, ca o ieşire violentă din bună cuviinţa falsă, care maschează teroarea. Până la urmă, petalele florilor de 1 martie acoperă în mod vinovat violenţa de fiecare zi.

 

Vladimir Tismăneanu vorbeşte despre iresponsabilitate

Vladimir Tismăneanu observă în trecere "iresponsabilitatea ultimelor intervenţii teoretice ale lui Slavoj Zizek" şi apreciază "analiza pătrunzătoare" a lui Adam Kirsch, din The New Republic.

Kirsch îl acuză pe Zizek de anti-semitism şi îl tratează ca pe un apologet al violenţei sociale. Într-un mod nu cu mult diferit de cel în care Zoso e acuzat de misoginism, CTP  - de violenţă verbală, Guillermo Vargas  - de agresiune contra animalelor, iar poliţiştii - de atentat la adresa securităţii naţionale.

Formula lui Tismăneanu - "iresponsabilitatea ultimelor intervenţii teoretice" - îl fereşte de suspiciunea că nu înţelege nimic din Zizek. (Kirsch e făcut praf şi în comentariile la propriul material, dar şi în reacţia întru apărarea lui Zizek, publicată aici.) În fond, Tismăneanu nu se referă la sensul scrierilor filozofului sloven şi constată, în mod strict utilitar, riscul ca acestea să fie prost înţelese şi preluate ca bază teoretică pentru justificarea violenţei politice.

Practicanţii violenţei simbolice - de la Vargas la Zizek, de la CTP la Zoso şi la protestatarii din pieţei - trebuie să-şi asume responsabilitatea escaladării limbajului (artistic, jurnalistic etc). Lucrurile spuse devin mai uşor de făcut, iar familiaritatea cu violenţa duce la violenţă.

 
Violenţa simbolică deschide calea violenţei reale

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te