Viaţă privată vs viaţă publică - 1. Accidentul auto

Adăugat la 24 aprilie 2010
Trimite pe: Yahoo
 
0 Vot pozitiv 0 Vot negativ

Legile României, începând cu Constituţia, protejează "viaţa intimă, familială şi privată". Ca libertate fundamentală, dreptul la viaţa privată nu poate fi îngrădit. Dar ce este privat şi ce este public? Când intră în coliziune drepturi fundamentale - viaţă privată vs informare / liberă exprimare / opinie -, care este mai important? O analiză în 5 acte.


 

1. Accidentul auto

 O femeie conduce un autoturism. Face un accident soldat cu moartea a trei persoane. Presa relatează cazul şi precizează identitatea femeii. "Ioana Icsulescu, de 45 de ani, din Potologăreşti, mamă a doi copii, riscă 10 ani de închisoare."

Este o violare a vieţii private? Da. Pentru că detaliile privind autoarea accidentului nu au relevanţă pentru audienţa generală şi expun o persoană obişnuită unei vizibilităţi nedorite. Şi totuşi avem un headline care se practică, pentru că într-o societate dezabuzată prin supraexpunere publicul înghite pe nemestecate fiecare brumă de emoţie "reală". Poate fi invocat argumentul relevanţei pentru comunitatea restrânsă care este în contact direct cu agresoarea sau victimele. Se aduce în discuţie şi valoarea de avertisment: "iată ce se poate întâmpla dacă..." Până la urmă trebuie să admitem că - folosind un termen blând! - avem de-a face cu o indiscreţie, concesie unui voyerism cvasigeneralizat.

Să presupunem că femeia în cauză are prenumele Carmen, este soţia lui Adrian, care este senator, pe numele său Păunescu. Ce se schimbă? Apare suspiciunea omului de rând - primul beneficiar al ştirii - că oamenii puternici au parte de tratament preferenţial. Suntem egali în faţa catastrofei, dar diferim prin modul în care o depăşim. De aici, emoţia publicului care se colorează simultan în compasiune şi duşmănie. Pe fondul (p)resentimentului că oamenii cu nume sunt altfel decât ceilalţi ("au maşini puternice"), se cred deasupra legii ("avea viteză excesivă") şi nu se tem de nimic ("n-o lasă bărba-su să facă puşcărie"), publicul larg aşteaptă finalul poveştii, care capătă dimensiuni de fabulă.

Desfăşurarea  şi soluţionarea cazului spun multe despre lumea în care trăim. Despre modul în care funcţionează justiţia. La fel reacţia în faţa puterii din partea celor care anchetează sau judecă. La fel de relevant din perspectiva generală este comportamentul rudelor şi apropiaţilor persoanei implicate direct. Numele contează. Viaţa privată devine viaţă publică.

Feţe de mase şi accidente auto

 

Ioan Ovidiu Sabău, 1988 (1)
Valeriu Sterian, 1999 (1, 2, 3)
Carmen Păunescu, 2004 (1, 2)
Teo Peter, 2004 (1)

Ludovic Orban, 2007 (1, 2)

Cornel Nistorescu, 2008 (1, 2)

 
Viaţă privată vs viaţă publică - 1. Accidentul auto

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te