Nu oamenii fac politică, politica îi face (ne)oameni!

Adăugat la 08 mai 2010
Trimite pe: Yahoo

Vi s-a părut vreodată că oamenii politici sunt simpli roboţei, care emit platitudini? Opinii care nu i reprezintă şi care, vai!, nu reprezintă pe nimeni? Aţi văzut vreun om, care părea normal, până de curând, transformându-se subit într-un zombie teleghidat, odată ce a îmbracat haina de politician? Asta se întâmplă atunci când sistemul bate omul.


Cu anunţul privind măsurile de austeritate pe care şi le asumă puterea de la Bucureşti, Traian Băsescu a întors pe dos mediul politic românesc. Pentru sindicate, protestele faţă de reducerile salariale anunţate sunt calea naturală. Pentru mediul de afaceri, dispare o îngrijorare - creşterea taxelor şi impozitelor - şi începe o aşteptare tensionată a deciziilor concrete, fără de care declaraţia de joi a preşedintelui nu înseamnă nimic.

Liderii partidelor de opoziţie sunt prinşi încă o dată pe picior greşit. Au criticat lipsa de iniţiativă a Guvernului, care i-ar fi subminat credibilitatea. Au criticat majorarea taxelor şi a impozitelor, pentru că ar fi adâncit criza economică (Ponta şi Tăriceanu). Acum critică planul de reducere a fondului de salarii şi pensii. (Tăriceanu).

Varianta propusă de Victor Ponta este ideală, dar perfect himerică: "a treia soluţie, a concedierii miilor de clienţi politici angajaţi din octombrie 2009 încoace, al [sic!] utilizării fondurilor comunitare blocate pe criterii strict politice la ministere."

Blocaţi într-o retorică a adversităţii, liderii despre care vorbim se plasează, reactiv, în tabăra lui Gică Contra. Spune Ponta: "Este de datoria noastră ca partid de opoziţie, alături de toate celelalte forţe politice,... " Logica sistemului impune să critici ce face Puterea, INDIFERENT ce.

Singurul mesaj raţional vine în aceste ore de la... Mircea Geoană! Fostul lider al PSD a scăpat din încorsetarea poziţiei în sistem şi se bucură de o proaspăt recâştigată libertate de exprimare. Poate spune ce crede şi pentru prima dată după multă vreme discursul său are miez.

"Este evident că [s.m.] Opoziţia va vota împotriva acestor măsuri, este evident că PSD-ul şi PNL-ul vor face concurs de frumuseţe  care scrie cea mai măiastră moţiune de cenzură (...) Am greşit şi noi, a greşit şi liberalul, au greşit abundent şi cei de la PDL. Cred că, în acest moment  ar trebui adunată toată  lumea şi de văzut un plan coerent; poate sunt idei bune din partea Opoziţiei, din partea mediului privat...”, propune Mircea Geoană, la Realitatea FM.

Pentru Mircea Geoană, ieşit din logica de funcţionare a sistemului politic, dar bun cunoscător al ei, "este evident că...".  Nu e bine, dar aşa se va întâmpla! Pentru că "aşa merg lucurile", transformând raţiunea la purtător în raţiune politică şi logica simplă în logică politică. Lăsând în urmă oameni politici, adică simple carcase umanoide mestecând mecanic ideile nimănui.

Cum poţi ieşi din logica sistemului? Curaj, onestitate şi putere.

 
Nu oamenii fac politică, politica îi face (ne)oameni!

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te