Lecturi - Puterea, Eugen Ovidiu Chirovici

Adăugat la 28 septembrie 2010
Trimite pe: Yahoo

"Puterea" lui Eugen Ovidiu Chirovici se exersează în analize geopolitice, aplicate în general la nivel statal sau organizaţional. Observă şi documentează succint tendinţele momentului, cu noile centre de putere apărute odată cu atomizarea celor tradiţionale.


Jucătorii naţionali (statele) furnizează în continuare o bună parte din "puternicii" lumii noastre. Companiile multinaţionale şi societatea civilă aduc noi promoţii. Terorismul şi crima organizată, dar şi serviciile secrete livrează o altă parte. În fine, structurile religioase şi sectele sunt alte generatoare de personalităţi de putere ale contemporaneităţii.

Plus şi minus
Punct forte - exemplele. Cartea abundă în anecdote istorice şi dovedeşte o familiaritate reconfortantă cu toate epocile şi toate culturile majore. Interpretarea momentelor-cheie din trecut în regimul propus de autor oferă în multe rânduri perspective inedite asupra evenimentelor. (ex: Marea Ciumă a secolului XIV european este plasată mai sus decât Reforma în ceea ce priveşte impactul destabilizator asupra Bisericii).

Punct slab - lipsa de aplecare teoretică. Lucrarea pare una de popularizare a unor teorii la care nu face trimitere. Lipseşte o chestionare a conceptelor introduse, în special a tipurilor de putere identificate (de ce natură sunt, cum sunt măsurate, ce diferenţe introduc diferite forme de organizare socială în practica puterii). Se simte nevoia unei problematizări epistemologice: din ce "vehicul ideologic" provine abordarea din acest studiu, care sunt limitele ei (punctele oarbe) şi ce distorsiuni produce.

Trei forme de putere
"Puterea" îşi propune să răspundă la întrebarea "Cine conduce lumea?". E.O.C. pleacă de la răspunsul scurt: "Nimeni.", pentru a desena apoi un amplu excurs istoric care ilustrează cele trei forme de putere care constituie baza metodologică a expunerii.

Persoane, grupuri de persoane sau state exercită dintotdeauna puterea printr-una sau mai multe din formele sale: p. militară, p. economică şi p. simbolică.

Militară (brută)    forţa, controlul asupra utilizării violenţei

Economică        banii, controlul asupra utilizării resurselor

Simbolică        legitimitatea, controlul asupra ideologiilor de legitimare

Numai toate trei simultan pot asigura rezistenţa în timp a puterii unui agent. În lipsa uneia, celelalte îşi pierd forţa şi dispar.

La nivel global, statele-naţiune domină scena de sute de ani. Se conturează două noi modele, pe fondul delcinului tot mai evident al acestei forme de organizare socială: modelul globalist (centre de putere suprastatale) şi atomizarea (centre de putere indepedente care preiau din atributele statelor în disoluţie).

În siajul lui Galbraith
E.O.C. nu ne propune o analiză extinsă a conceptelor utilizate. Acestea provin în principal din teoriile lui J.K. Galbraith (The Anatomy Of Power, 1983, pe scurt aici) - compensatory power (p. militară, la E.O.C.), condign power (p. econoică) şi conditioned power (p. simbolică). Tot de acolo vine şi ideea de predominanţă a celei din urmă, în zilele noastre, în dauna celorlalte.

Un ecou interesant apare în secţiunea cinci - Viitorul puterii, unde E.O.C. prezintă formele de agregare ale societăţii în viitorul previzibil. A treia direcţie, cea a atomizării, rezonează cu ideile lui I. Wallerstein, din "The Collapse of Liberalism" (1992). Odată cu moartea liberalismului, "singura noastră şansă ca indivizi este aceea a grupurilor suficient de mari pentru a-şi asigura zone de putere şi adăpost" (I.W., pag. 12, aici). E.O.C. pare să anticipeze mai degrabă realizarea perspectivei sumbre expuse de Wallerstein - "survival of the fittest" - şi nu a celei optimiste: recunoaşterea de drepturi egale pentru toate grupurile. O asemenea recunoaştere nu poate surveni în lipsa exercitării unor puteri de forţe comparabile din partea tuturor grupurilor în cauză.

Cine conduce lumea
Studiul lui Chirovici reuşeşte să contureze într-un mod coerent şi erudit configuraţia centrelor de putere la nivel global. Un câştig considerabil vine din sistematizarea tipurilor de putere, însoţită de descrierea evoluţiei acestora la nivel istoric. Rezultă cu claritate de ce şi în ce mod predomină, în momentul actual, puterea simbolică şi cea economică.

Principala consecinţă teoretică şi practică este că permite identificare cu destulă precizie a persoanelor care în mod direct sau mediat (prin învestire temporară) controlează puterea la diferite niveluri - zone de acţiune.

Istorie şi mister
Economist ca formaţie, E.O.C. are o bogată experienţă jurnalistică şi este o prezenţă constantă în arena publică românească. A debutat ca scriitor în 1989, iar din 2005, când a început colaborarea cu editura Rao, a publicat aproape în fiecare an câte un roman. Se regăsesc acolo interesul faţă de istorie şi preocuparea pentru mister.
"Puterea" se înscrie totuşi într-o serie diferită de volume. De la "Spectacolul reformei văzut de la Galerie" (1999), la "Noua economie: ABC pentru viitorii milionari" (2008) E.O.C. a dovedit un interes constant pentru istoria recentă şi pentru dinamica lumii contemporane. O lumea pe care a avut prilejul să o influenţeze în mod nemijlocit între anii 2003-2007, din poziţia de secretar de stat în cadrul guvernului Năstase.
Din 2003, îndeplineşe funcţia de Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România.

De citit
Cartea lui E.O.C. este o foarte bună introducere în problematica puterii, din perspectiva geopolitică. Sunt idei clare şi sugestii utile pentru dezvoltări ulterioare. Ar fi binevenită, poate, o continuare. Un text care să abordeze aceleaşi chestiuni din perspectiva individului, agent de putere şi/sau obiect de exercitare a acesteia.


Puterea, Eugen Ovidiu Chirovici
2009, editura RAO, 252 pag

 
Lecturi - Puterea, Eugen Ovidiu Chirovici

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te