Dincolo de FMI, mulţi politicieni şi un singur lider

Adăugat la 03 mai 2010
Trimite pe: Yahoo

Într-o emisiune de la The Money Channel, consultantul financiar Niels Schnecker deplânge reticenţa Fondului Monetar Internaţional de a impune o dictatură în România. O dictatură care să-i oblige pe români să acţioneze în conformitate cu legile economice. Profesorul de economie Mircea Coşea nuanţează: avem nevoie de o dictatură care să oblige acest guvern să acţioneze raţional.


Sigur că formularea lui Niels Schnecker este excesivă. Cuvântul "dictatură" e folosit în mod abuziv-metaforic. Până la urmă, FMI poate impune reguli de comportament numai în măsura şi doar pentru intervalul de timp în care îi delegăm, voluntar, o parte din autoritate. Întrebarea principală este dacă România poate propune un alt grup de politicienii români, capabil să guverneze eficient. Altfel spus, problema rezidă în acest guvern, cabinetul condus de Emil Boc, sau în clasa politică autohtonă, ca întreg?

Vă propun o trecere în revistă a opţiunilor alternative. Liderii despre care vorbesc mai jos sunt relevanţi, din această perspectivă, ca simboluri ale grupurilor pe care le reprezintă.

Victor Ponta - marele performer al mizelor mici

Adrian Năstase i-a spus "micul Titulescu", cu accent ironic pe "Titulescu". Înainte ca Ponta să ajungă să conducă Partidul Social Democrat, "micul" promitea să crească pentru a se apropia de marele model. Deocamdată, însă, liderul PSD rămâne prizonier al bătăliilor cu mize mici.
Prima decizie ca preşedinte al partidului a fost una administrativă, de o anvergură ridicolă. Au urmat apoi doar comentarii sarcastice la acţiunile guvernului, mici glumiţe şi nici un proiect semnificativ care să răspundă sau măcar să identifice priorităţile naţionale. În forma de agregare din prezent, PSD este departe de a constitui o alternativă. Ce poate spera PSD-ul micului Ponta?

"Dacă am fi în locul lui Boc, Berceanu, Videanu, sper că am fura mai puţin"
"Nu-mi doresc foarte tare doar să câştigăm alegerile sau doar să venim noi în locul lui Boc şi a lui Berceanu şi a celorlalţi. Dacă nu creăm un alt sistem, nu o să obţinem nici mai multe voturi şi nici nu o să ne fie nouă mai bine. Încercaţi să vă gândiţi o secundă dacă mâine vom fi noi în locul lui Boc, Berceanu, Videanu. Ce am face? Bun, sper că am fura mai puţin. Ăsta e primul lucru, dar nu e suficient. Sistemul oricum funcţionează foarte prost şi oricum se duce în jos. Se duce mai repede dacă eşti incompetent, se duce mai încet dacă, să zic, eşti un pic mai competent şi un pic mai onest. Dar oricum sistemul se duce în jos, nu poţi să-l opreşti pentru că problema e mult mai profundă", a declarat Ponta, citat de Mediafax, la o dezbatere organizată de TSD.

Crin Antonescu - liderul absenţei

Adversarii l-au atacat în mod repetat pentru că activitatea sa parlamentară este caracterizată de absenteism. Prezenţa fizică la şedinţele Legislativului poate fi un slab indicator al performanţei politice, dar lipsa se umple de sens atunci când însoţeşte o discreţie de neînţeles în spaţiul public. După alegerile din decembrie 2009, Crin Antonescu a intrat, deja de 4 luni!, într-o tăcere care subminează profilul Partidului Naţional Liberal şi propriul viitor politic. După inconsistenţele ideologice expuse în 2009, Antonescu şi PNL îşi caută încă strategia.

În clasamentul realizat de NewsInterceptor în 3 mai, după frecvenţa cumulată a consemnării numelor personalităţilor în presa centrală din ultimele 30 de zile, Antonescu e abia pe poziţia 19!

Gabriel Oprea - generalul fără merite duce războiul altuia
Cu o armată de umplutură şi mercenari, generalul Oprea a devenit liderul unei grupări politice influente în jocul parlamentar şi în susţinerea guvernului Boc. Acum are partid - cu siglă roşie şi ideologie de centru-stânga -, dar politicianul Oprea încă nu s-a născut. A devenit general cu patru stele beneficiind de un sistem în care birocraţia învinge meritocraţia. Este lider de partid politic parlamentar fără a fi fost votat de cetăţeni, mulţumită unui sistem electoral care nu sancţionează defectarea, adică înşelarea angajamentelor pe baza cărora politicianul şi-a atras sufragiile.
În chestiunea pensiilor pentru militari, Oprea a avut o primă încercare de a se rupe de sursa de putere - Traian Băsescu. S-a repliat însă rapid, după discuţiile de la Cotroceni, ceea ce confirmă statutul său de recipient convenabil al autorităţii împrumutate de şeful statului.

Băsescu-Boc - tentaţia cărţii de istorie
Tandemul Băsescu-Boc rămâne singura sursă de proiecte publice din politica autohtonă. Două sunt motivele fundamentale pentru această stare de lucruri: slăbiciunea adversarilor, despre care am vorbit mai sus, şi tradiţia păguboasă a politicii româneşti în ultimii 20 de ani: anii de opoziţie sunt ani de vacanţă pentru cei mai mulţi politicieni, ani de supravieţuire economică până la următoarea conectare la resursele publice, atunci când, periodic, revin "la putere".
Analiştii speculau că al doilea mandat de preşedinte pentru Traian Băsescu ar putea fi dominat de dorinţa de a-şi eterniza contribuţia în politica românească prin reformarea statului român. Ideea prinde contur tot mai clar, îmbrăţişată şi de şeful Guvernului: legea unitară a salarizării în sectorul bugetar, legea pensiilor, legea educaţiei, reforma Parlamentului...
Tandemul Băsescu-Boc atacă pe multe fronturi şi nu poate fi acuzat de lipsă de iniţiativă. Modul de lucru şi direcţia reformelor pot fi discutate, nu şi consistenţa prestaţiilor politice. Dacă slăbiciunea tactică a României este acest guvern, vulnerabilitatea strategică vine din lipsa alternativei, ceea ce întreţine în continuare speranţa a unei soluţii din exterior. O speranţă pe cât de demobilizatoare, pe atât de iluzorie.

 
Dincolo de FMI, mulţi politicieni şi un singur lider
Dincolo de FMI, mulţi politicieni şi un singur lider
Sursa foto: 2, 1

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te