Monica Macovei - prezumţia de bună-credinţă

Adăugat la 07 martie 2011
Trimite pe: Yahoo

Cea mai spectaculoasă confruntare a ultimelor zile a fost cea dintre Monica Macovei şi Radu Berceanu. O dispută pe principii cum vedem destul de rar, adusă în faţa publicului în discursuri coerente şi argumentate. Încă o dată, elemente rarisime în politica românească.


Care este chestiunea

Conflictul este mai vechi, dar episodul cel mai recent a pornit de la iniţiativa Monicăi Macovei de a forţa suspendarea din Partidul Democrat Liberal (a cărui membru este, nu de multă vreme) a celor care au probleme cu justiţia. Mai concret, Macovei a încercat să-şi convingă colegii de oportunitatea modificării statutului PDL astfel încât membrii împotriva cărora a fost iniţiată ancheta penală să fie suspendaţi din partid, direct, fără alte analize, fără implicarea altor instanţe interne (Biroul Politic Naţional etc).

Propunerea a fost respinsă cu o amplă majoritate - în fapt, au fost numai trei susţinători: Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei însăşi. De cealaltă parte, restul partidului! Iar cei mai vocali exponenţi ai menţinerii actualei forme a statulului PDL au fost Vasile Blaga, Cristian Boureanu şi Radu Berceanu.

Cu o imagine mai bună, în presă, decât adversarii de conjunctură, Monica Macovei este prezentată adesea drept exponenta înnoirii, a reformei, a eliberării de corupţie, în interiorul PDL. Formule simpliste, care nu ajută pe nimeni, nici măcar pe Monica Macovei, pentru că o plasează pe o poziţie de categorică adversitate faţă de cei cu care fostul ministrul al Justiţiei a ales să colaboreze pentru a crea un partid politic mai bun decât cele existente astăzi.

Nuanţări şi explicaţii

Intervenţia lui Radu Berceanu, la Realitatea TV, a adus o serie de clarificări absolut necesare. Până la urmă, cum poţi explică susţinerea covârşitoare de care s-a bucurat, în cadrul PDL, o decizie care dă un semnal foarte prost în afara partidului?

Nuanţa propusă de Berceanu sună astfel: modificarea statului PDL în sensul propus de Macovei este inutilă şi periculoasă. Inutilă pentru că suspendarea membrilor PDL cu probleme de imagine poate fi deja decisă de conducerea partidului, pe baza statutului actual. Periculoasă, pentru a suspendarea automată - odată introdusă în statut - îi lasă fără apărare pe membri şi vulnerabilizează partidul, în condiţiile în care anchetele penale pot fi (sunt) iniţiate de adversarii politici. Membrii PDL vizaţi de anchete instrumentate politic s-ar putea trezi sancţionaţi - în interiorul partidului şi cu efecte serioase asupra imaginii publice - înainte şi indiferent de adevărul faptelor penale care le sunt atribuite.

Deloc inutil

Prima obiecţie este cu adevărat fragilă şi a fost atacată chiar în dialogul de la Realitatea TV: dacă PDL poate, de ce nu a decis delimitări clare (suspendări, excluderi) de membri anchetaţi penal? Explicaţiile lui Berceanu au scârţâit serios şi atunci când s-a referit la independenţa de acţiune a parlamentarilor PDL (care i-au apărat de justiţie pe Ridzi şi Păsat, deşi partidul sugerase eliberarea drumului către instanţă) şi atunci când s-a văzut nevoit să vorbească în nume propriu şi nu ca reprezentant al PDL - "Eu i-am spus Monicăi Iacob-Ridzi... ", "Nu înţeleg de ce ei [Ridzi, Păsat] se comportă astfel...".
Apare evident, astfel, că iniţiativa Monicăi Macovei este utilă: PDL nu poate sau nu vrea să se delimiteze de membrii săi cu dosare penale, chiar dacă formal, statutul actual îi permite asemenea gesturi.

Prezumţia de nevinovăţie

Radu Berceanu a invocat prezumţia de nevinovăţie pentru a permite o analiză punctuală în cazul fiecărui membru de partid împotriva căruia a fost iniţiată ancheta penală. Răspunsul Monicăi Macovei - oferit tot la Realitatea TV, care, apropo, a tratat excelent chestiunea! - a însemnat o clarificare a prezumţiei de nevinovăţie. Un concept folosit într-un sens foarte restrâns în justiţie (cei implicaţi în anchetă şi judecată nu au voie să se pronunţe cu privire la vinovăţia inculpatului înainte de decizia judecătorului) a intrat în limbajul comun, unde este utilizat metaforic şi uneori abuziv, spune Macovei.

Să lăsăm justiţiei prezumţia de nevinovăţie, mai spune ea, pentru a putea opera, în spaţiul public cu alte instrumente. La nivelul unui partid - văzut ca o asociere voluntară de indivizi - alte principii pot fi acceptate drept mai importante: transparenţa, conservarea reputaţiei, întărirea statutului de model etc.

Decizia este delicată, greu de luat şi solicită discernământ, pentru că avem de ales între riscul de a face o nedreptate, prin exces pe principialitate, unor membri de partid şi riscul de a submina întreg partidul şi sistemul politic în ansamblul său, prin non-acţiunea care îi protejează pe politicienii acuzaţi de corupţie.

Monica Macovei a ales prima opţiune. Intuitiv este cea dezirabilă pentru noi toţi, măcar pentru că cealaltă variantă - protecţia de partid - a fost experimentată constant de ani mulţi, cu proaste rezultate. Radu Berceanu (şi Blaga şi Boureanu etc) aleg să menţină acest sistem. Pentru ei, prezumţia de nevinovăţie este sfântă atunci când se referă la membrii de partid, dar nu mai funcţionează, mai exact este întoarsă pe dos, atunci când se referă la procurori: membrii de partid sunt corecţi până sunt condamnaţi, dar procurorii sunt instrumente politice până când condamnă (ba chiar şi după aceea). Nici nu e de mirare că în formula actuală partidul e mereu mai puternic decât justiţia.

De ce un text atât de lung

  • Pentru că tema este maximă importantă şi actualitate: cum epurăm partidele politice de membrii corupţi sau percepuţi astfel?
  • Pentru că lupta Monicăi Macovei este una dintre rarele ocazii în care sistemul politic este scuturat din interior, concret şi transparent.
  • Pentru că falsele argumente (de tipul prezumţiei de  nevinovăţie în afara sistemului juridic) odată acceptate într-un loc proliferează otrăvind întreg spaţiul public.
 
Monica Macovei - prezumţia de bună-credinţă
Sursa foto: Adevărul

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te