Gheorghe Ialomiţianu este atacat la consecvenţă

Adăugat la 14 octombrie 2010
Trimite pe: Yahoo

Scandalul stimulentelor la Ministerul Finanţelor are o vedetă clară: sindicalistul Vasile Marica. Prin poziţia ocupată - ministru de Finanţe - Gheorghe Ialomiţianu trebuia să devină, volens-nolens, protagonist, chiar dacă, în prima zi, şeful de la ANAF Sorin Blejnar i-a luat faţa.


De altfel, primele ore ale conflictului au scos în evidenţă un ministru şovăitor, conciliant, dar nepregătit pentru situaţii limită. A pierdut puncte în urma acestui comportament, dar a recuperat apoi, sprijinit tocmai de liderul sindicaliştilor! (Marica a subliniat în mai multe rânduri profesionalismul ministrului şi deschiderea acestuia pentru negocieri.) De înţeles, până  la urmă: sindicaliştii vor să-şi rezolve problema şi nu să înlocuiască un ministru slab, simplă unealtă în planurile guvernului.

Atacul cel mai dur la adresa lui Ialomiţianu a venit în urmă cu câteva minute, la RealitateaTV (cum altfel!?). Cu hârtii oficiale, se dovedeşte că în calitate de director adjunct la direcţia de Finanţe din Braşov, Gheorghe Ialomiţianu nu doar a încasat mult hulitele, astăzi, stimulente, dar a şi acţionat în instanţă statul român pentru a recupera sume care i-ar fi fost, în mod injust, suspendate la plată. În 2007 şi 2008, Ialomiţianu încasa aproape 200 000 de mii de lei (salariu şi stimulente), adică minim 100 000 de lei în stimulente. Prime de performanţă? Nu neapărat, în condiţiile în care, în anii respectivi, direcţiile conduse de Ialomiţianu au colectat sume mai mici decât în perioadele anterioare, din TVA, de exemplu.

Miza este limpede: credibilitatea lui Ialomiţianu este grav şubrezită de faptul că ani de zile, cât a lucrat în instituţiile subordonate ministerului de Finanţe, a încasat stimulentele pe care astăzi le consideră "plătite contrar legii"! Lipsă de consecvenţă care poate fi uşor confundată cu lipsa de moralitate, pentru a fi apoi rapid convertită în lipsă de autoritate.

Dar aşa stau lucrurile? Până la urmă, angajaţii ministerului Finanţelor au fost şi sunt încă victime ale unui sistem administrativ pervertit prin lege. Statul a introdus această formulă de plată: salariu extrem de mic şi stimulente financiare, acordate în mod discreţionar (sau aproape) de către şefi. Ca subiecţi ai sistemului, angajaţii ministerului Finanţelor (de la şofer şi bufetier, până la Gheorghe Ialomiţianu) au fost şi sunt victime ale sistemului. Într-un mod nu foarte diferit faţă de ziariştii care erau plătiţi parţial prin drepturi de autor sau de funcţionarii din administraţia locală, care primeau salarii infime, dar şi prime dintre cele mai fanteziste (de xerox, de zâmbet etc). Pentru a nu plăti integral contribuţiile salariale, pentru a reduce, pe hârtie, costurile salariale, pentru a putea exercita presiune asupra angajaţilor, statul a introdus şi a protejat sistemul legal şi fiscal considerat astăzi greşit.

Greşit, fără discuţie, pentru a permis abuzuri din partea şefilor (adesea pe considerente politice), pentru că a permis plata unor sume aberante pentru unii dintre salariaţii din minister, pentru că nu permitea administrarea suplă a cheltuielilor salariale.

Puterea actuală încearcă să schimbe un sistem incorect. Să introducă predictibilitate şi echitate în distribuţia de venituri către angajaţi. Se împiedică însă, din incompetenţă, în fiecare obstacol legal şi administrativ pe care îl puteam bănui. Îşi ridică împotrivă fiecare categorie profesională vizată de legislaţia respectivă. Şi îi demonizează pe adversarii mai vocali, atunci când nu culpabilizează la grămadă.

Acelaşi model de propagandă grosolană funcţionează, iată, şi dinspre partea adversă: Gheorghe Ialomiţianu este acuzat că susţine modificarea unui sistem aberant, căreia în trecut i-a fost victimă!

 
Gheorghe Ialomiţianu este atacat la consecvenţă
Sursa foto: RealitateaTV

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te