Alice Drăghici - un avocat pentru confuzia lucrativă

Adăugat la 23 aprilie 2010
Trimite pe: Yahoo
45 Vot pozitiv 1 Vot negativ

Alice Drăghici a servit, Curtea Constituţională a primit! Şi a trimis înapoi înzecit. Obligaţia de a publica declaraţii de avere şi de interese încalcă dreptul la viaţa privată, au stabilit judecătorii CC, răspunzând pozitiv solicitării avocatei Drăghici.


Încă din 2005, avocata era nominalizată pentru un clasament al celor mai buni avocaţi din România, publicat de Evenimentul Zilei. Cu timpul, cazurile sonore s-au înmulţit, pentru ca astăzi Alice Drăghici să fie cel mai mediatizat avocat din România, creditată cu distrugerea Agenţiei Naţionale pentru Integritate.
CC a declarat neconstituţionale, în 14 aprilie, mai multe articole din Legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Ca urmare ANI este lipsită de o mare parte din atribuţii şi poate, în prezent, doar să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese şi să amendeze persoanele care nu le depun la timp. Decizia a venit ca urmare a sesizării făcute de Alice Drăghici, avocata lui Şerban Brădişteanu, în procesul în care ANI cere instanţei confiscarea averii medicului.
În motivarea deciziei, CC  observă că în domeniul activităţii de control al averii şi verificării conflictelor de interese există reglementări paralele, adică, pe lângă Legea ANI, este şi Legea 115/1996 pentru declararea şi controlul averilor demnitarilor şi magistraţilor. În cazul existenţei unor paralelisme, se explică, acestea vor fi înlăturate fie prin abrogare, fie prin concentrarea materiei în reglementări unice. Sunt aspecte care mai lasă o umbră de speranţă pentru viitorul ANI, într-o nouă formulă legală.
Observaţiile cu privire la protejarea vieţei private par a viza şi legea mai veche şi legea ANI şi orice altă iniţiativă de a face publice averile şi conflictele de interese ale demnitarilor. Alice Drăghici vorbeşte la TV despre dreptul persoanelor publice de a nu dezvălui numele şi numărul copiilor, iar CC invocă un fragment din Constituţie: "Autorităţile publice trebuie să respecte şi să ocrotească viaţa intimă, familială şi privată." Majoritatea analiştilor şi mare parte din presă invocă dreptul la informare, ca o garanţie împotriva corupţiei. Pentru o discuţie despre viaţă publică vs viaţă privată, aici.

 
Alice Drăghici - un avocat pentru confuzia lucrativă
Alice Drăghici - un avocat pentru confuzia lucrativă

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te