Adriean Videanu - "A fost o eroare pe care mi-o asum."

Adăugat la 25 aprilie 2010
Trimite pe: Yahoo

Rare sunt momentele în care politicienii îşi recunosc greşelile în public. Nici nu e de mirare, în condiţiile în care ei activează într-un mediu foarte competitiv, iar efortul de a-ţi evidenţia calităţile este îndeajuns subminat de adversari pentru a-ţi mai permite să te pui singur într-o lumină negativă. Simplul gest de a-ţi asuma o eroare este astfel pe cât de păgubos pe atât de meritoriu. Aparent.


Ceva sună fals însă în declaraţia ministrului Economiei. Şi aminteşte de o constatare similară din urmă cu mai puţin de un an, care venea tot din partea lui Adriean Videanu. Cetăţeanul obişnuit - eventuală victimă a măsurilor greşite luate de politicieni - întreabă simplu: cu ce mă încălzeşte pe mine că Videanu şi-a recunoscut greşeala? Firesc, în condiţiile în care gestul nu are nici o urmare pentru cel în cauză.

Se spune că o greşeală recunoscută este pe jumătate iertată. Nu este vorba însă despre erorile admise în public, ci despre cele care pică testul analizei interioare, al unei judecăţi intime, tocmai prin aceea că e intimă, cu şanse mai mari să fie onestă şi definitorie pentru subiectul introspecţiei.

Vine declaraţia domnului Videanu în urma unei analize proprii? Câtuşi de puţin. Acum, la fel ca în urmă cu câteva luni, ministrul Economiei îşi asumă o decizie greşită, care este astfel în mod evident şi pentru toată lumea. Recunoaşterea poate fi cu îndreptăţire suspectată de ipocrizie, fiindcă vine târziu şi doar la presiunea publică. În plus, pare să fi contat mai mult dezamăgirea unei singure persoane: "[Traian Băsescu] şi-a manifestat dezamăgirea legată de conexiunea care s-a făcut între domnul Ionescu şi familia domniei sale". Aşa că penintenţa jucată de Adriean Videanu îl protejează inabil mai degrabă pe şeful statului, decât pe domnul Videanu însuşi.

Este aceasta greşeală recunoscută semn al unei reconsiderări a situaţiei, care să fi condus la schimbarea, în bine, a domnului Videanu? Nimic nu sugerează asta, iar pe viitor am putea avea noi raţionamente eronate, noi greşeli admise cu seninătate de ministru, dacă se va sesiza cineva şi dacă Cineva va fi pus într-o lumină proastă. Domnul Videanu va fi acolo pentru a spune "A fost o eroare pe care mi-o asum."

Ce riscă politicianul care admite (în mod repetat) că greşeşte? Nimic. La câte erori recunoscute are dreptul un ministru? Rămâne să aflam.

 
Adriean Videanu -
Sursa foto: 1

Comentarii


A scris admin pe 30 aprilie 2010
Cum arată un comentariu...
aici în pagina de Articol?
0 Vot pozitiv 0 Vot negativ

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te