Adrian Vasilescu - metafora economiei ca organism

Adăugat la 28 iunie 2010
Trimite pe: Yahoo

Dezbaterile publice furioase au măcar un beneficiu: clarifică ideile şi construiesc imagini mai acurate ale realităţii. Economia românească are la dispoziţie acum două imagini concurente, conturate în săptămânile din urmă.


Omul gras vs omul slab. Traian Băsescu a formulat, încă o dată memorabil, una dintre aceste imagini: aparatul de stat este "om foarte gras", cocoţat în spatele unuia "slab şi subţirel", care ar fi economia reală. O metaforă care stimulează abordările adversative: noi, plătitorii de taxe vs ei, administratorii taxelor. Problema centrală e una de etică, pentru că vorbim despre modul de distribuţie a avuţiei între grupuri de indivizi, cu lideri formali (guvernanţi, sindicalişti, şefii patronatelor etc) sau informali (profesori, economişti, ziarişti etc), cu agende diferite şi diferite modalităţi de influenţare a deciziilor.

Bugetul de stat, ca inimă a economiei. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a oferit ieri, la Realitatea TV, o nouă descriere pentru situaţia prezentă: "Bugetul României a suferit un infarct". Sugestia este că bugetul e inima economiei, care acum are nevoie de tratament de urgenţă (stimulare cardiacă) şi tratament de recuperare, pentru ameliorarea generală a sistemului circulator, a sistemului financiar, adică.
Metafora lui Vasilescu rezistă la extrapolări suplimentare. Şocul necesar pentru buget este majorarea TVA, o injecţie cu adrenalină. Pulsul, adică nivelul cursului, creşte. Medicamentaţia de stimulare ar putea veni de la FMI, dar medicul nu mai este dispus să ajute un pacient care refuză să renunţe la excese (consumul de tutun şi alcool) şi care nu este dispus să adopte alimentaţie de regim şi sport. Guvernul-creier nu poate arde grăsimile rele (cheltuielile nesustenabile şi clientela politică) şi consumă din grăsimile bune (prin impozitarea depozitelor bancare, de exemplu).

Majorarea TVA este justificată ca o măsură de urgenţă şi seamănă cu o transfuzie: omul slab dă sânge pentru omul gras, pe care îl duce în spate. Suntem în modelul lui Băsescu! Fiind o prelevare de sânge cu forţa, ea este în mod evident abuzivă. Dacă e să ne păstrăm în interiorul metaforei biologiste a lui Vasilescu, prin majorarea TVA, bugetul-inimă va consuma mai mult din resursele organismului-societate. Efectul pe termen mediu: anemie. Se reduce activitatea în celelalte organe, metabolismul este încetinit şi rezistenţa generală scade.

Modelul Băsescu ascunde rolul statului în economie. Modelul Vasilescu ne scoate în evidenţă maladiile şi mai ales lipsa de performanţă a creierului-Guvern. Din 11 mai, când delegaţia FMI a părăsit România, Executivul nu a adoptat nici o măsură dintre cele propuse. Foloseşte ordonanţe de urgenţă şi invocă un articol din Constituţie care face trimitere la situaţii excepţionale, pentru a lua măsuri excepţionale. Totuşi, nici o măsură nu a fost aplicată, iar astăzi, nici măcar nu avem vreo perspectivă despre când se vor reduce salariile şi de când se va majora TVA.

Am funcţionat 7 săptămâni fără creier! De cel puţin 7 săptămâni, guvernul-creier delirează, interpretează incorect datele realităţii şi nu reuşeşte să coordoneze celelalte organe. Suntem în comă, după ce am suferit un infract. Inerţi pe patul de spital, aşteptăm ca medicul să stabilească dacă mai merităm morfina. Cine ne trezeşte?

 
Adrian Vasilescu - metafora economiei ca organism
Adrian Vasilescu - metafora economiei ca organism
Sursa foto: 1, 2

Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

prea mult spus despre un text pentru un cantec... »
Si ar fi contat?... »
ambalaj... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te