Simona Popescu

Simona Popescu

eseistă, poetă și prozatoare
Vârsta: 56 ani
Locul naşterii: Codlea, județul Brașov
Rezidenţa: București
PRO
3
CONTRA
0
Eşti Simona Popescu? Scrie-mi un e-mail!

Ne pare rău nu există fapte pentru Simona Popescu

 
din 0 voturi

Mă interesează cărţile celorlalţi şi mă interesează şi polemicile de idei, necesare într-o cultură adevărată. Cele legate de persoane, veşnicele certuri autohtone între generaţii, între grupuscule, joase, fără miză, mi se par obositoare (...) Mi se par dezagreabile polemicile inutile, răutăcioase, veninoase, dar mi se par foarte utile, pe de altă parte, polemicile „constructive” – cum se zice –, cele în care se spun, pentru că trebuie, nişte lucruri, elegant, fără stilistici „de gen”, pamfletare. În lumea noastră – şi literară – trăim între atâtea minciuni sau între atâtea semi-adevăruri... Uneori, apar unii care au curajul să spună lucruri pe care alţii se fac că nu le văd şi atunci se creează falsele „polemici”, „certurile intelectualilor”. Curajoşii sunt atacaţi de cei care se simt ameninţaţi şi iese cu scandal. Aşa că literatul român e precaut, se face că plouă, nu face imprudenţe care să-i strice parcursul. Mie îmi plac imprudenţii. Nu prea există în spaţiul cultural românesc (nu vorbesc de scandalagiii de profesie, zgomotoşi, inconsistenţi, barbari). Mie îmi plac imprudenţii care au substanţă, polemicile care au substanţă şi care pun în discuţie nişte principii, nişte lucruri interesante şi peste 10 ani, şi peste 20, şi peste 30 de ani.

Sursa: facebook.com
scrie cornelia
irelevant
relevant
03 iunie 2009
din 0 voturi

Chiar faptul că sunt adult e o enormă constrângere. Încerc să-i fac faţă zi de zi. Deşi, fie vorba între noi, nici când eram adolescentă sau copil nu m-am simţit eu prea confortabil. Nu există libertate în afara celei pe care mi-o dau prin scris. Aşa cred Într-un interviu realizat de Andra Rotaru pentru 'Romania culturala',Simona Popescu vorbeşte despre perioada în care îşi citea lucrările în cadrul Cenaclului de Luni şi Cenaclului Universitas,despre Bucureşti şi despre obţinerea şi păstrarea libertăţii în faţă constrângerilor vieţii.'Eu iubesc Bucureştiul. Nu mi-e indispensabil. Cel mai mult stau în casă, în cochilia mea. Dar casa asta ar putea fi oriunde. Mă uit cum tânjesc unii după Bucureşti, tot vin, se întâlnesc, sunt foarte activi, neobosiţi. Ei aleargă după ceea ce eu aleg ca să scap. Cel mai bine mă simt în căsuţa cu livadă. Dar nu pot locui acolo, că Bogdan are multă treabă în Bucureşti şi apoi fetiţa mea e la şcoală şi e foarte legată de colegi şi de prietenii pe care şi-i i-a făcut pe strada pe care locuim. Sunt ataşată de Bucureşti şi-mi place şi ca idee. Trec zilnic pe lângă casa lui Nedelciu, a lui Radu Petrescu. Sunt şi alţii. De fiecare dată mă gândesc la ei.'

irelevant
relevant
 
din 0 voturi

Spontaneitate şi rigoare

Poetă, prozatoare şi eseistă, Simona Popescu este o prezenţă aparte în spaţiul literar românesc. Născută în Braşov, s-a remarcat mai întâi în cadrul Grupului de la Braşov, alături de prietenii scriitori Andrei Bodiu, Caius Dobrescu şi Marius Oprea, iar mai apoi în cadrul Cenaclului Universitas (condus de teoreticianul şi criticul literar Mircea Martin) şi Junimea (condus de regretatul profesor O. Crohmălniceanu). În prezent este lector doctor la Catedra de literatură română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Dintre volumele de poezie: Xilofonul şi alte poeme (1990), Pauza de ­respiraţie (1991/ împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu şi Marius Oprea), Juventus şi alte poeme (1994), Noapte sau zi (1998), Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie (2006), iar dintre volumele de eseistică: Volubilis (1998), Salvarea speciei, eseu biografic despre poetul suprarealist Gellu Naum, precum şi romanul Exuvii (1997, 2004).
În 2008 a coordonat romanul experimental Rubik, o provocare literară consolidată alături de peste 20 de studenţi români şi străini.

irelevant
relevant

Comentarii


Ştiri cu Simona Popescu


Nu sunt articole cu această faţă-de-mase.

Cele mai noi comentarii

incompetenta... »
Theodor sau Toader... »
Ce ar trebui spus?... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te