Oana Pellea

Oana Pellea

actriță
Vârsta: 58 ani
Locul naşterii: București
Rezidenţa: București
PRO
11
CONTRA
0
Eşti Oana Pellea? Scrie-mi un e-mail!
13 mai 2009
din 0 voturi

Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalului Comediei Româneşti "FestCO" La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalului Comediei Româneşti "FestCO", ediţia a VII-ea pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Pâine" de Matei Vişniec, traducere Virgil Tănase.

Sursa: CinrMagia.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
24 februarie 2011
din 0 voturi

Oana Pellea a primit 5.000 de euro despăgubiri pentru persecuţia mamei sale Oana Pellea a cerut în instanţă despăgubiri pentru suferinţele îndurate de mama sa, Domnica Pellea, în perioada comunismului. Femeia care i-a dat viaţă fiicei lui Amza Pellea a avut domiciliu forţat timp de 14 ani în Craiova, din 1949 până în 1963. De asemenea, statul i-a confiscat atunci şi 150 de hectare de teren arabil în baza unui Decret Lege din anul 1949 "privind înfăptuirea Reformei agrare". Oana Pellea le-a cerut judecătorilor 100.000 de euro despăgubiri în baza Legii privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, însă a obţinut acum despăgubiri de doar 5.000 de euro pentru aceste nedreptăţi.

 
scrie theonas
irelevant
relevant
28 mai 2009
din 1 voturi

Ce este cert e că nu mai înţeleg nimic din ce trăiesc şi din ce văd în jurul meu.(...) Alt motiv ar fi că am împlinit 40 de ani şi că într-adevăr ceva fundamental s-a schimbat în mine. (...) Poate că mi-e foarte greu să trăiesc. Actriţa Oana Pellea îşi va prezenta astă-seară la Cărtureşti, ”Jurnalul”, pe care a început să-l scrie în 2003, în perioada în care mama sa era grav bolnavă.„Nu am nici o pretenţie de literatură... Iaca nişte gânduri, flashuri, dureri sau bucurii”, mărturiseşte actriţa Oana Pellea, care şi-a strâns bucuriile şi tristeţile într-un „Jurnal” editat în colecţia „Memorii-Jurnale”, coordonat de Oana Bârnă la Editura Humanitas.

Sursa: evz.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
23 aprilie 2009
din 0 voturi

,,Sunt foarte credincioasă, dar nu habotnică” Fiica lui Amza Pellea a făcut pentru evz.ro o mărturie de credinţă a artei ei, care nu este fundamentalistă sau habotnică. Artista mărturiseşte că are un duhovnic şi că există două categorii de actori: unii care se suie pe scenă ca să-şi mângâie orgoliul şi alţii care parcurg, invers, un drum spiritual către ei înşişi.Credinţa o ajută pe Oana Pellea să-şi sublimeze arta printr-un mesaj de iubire şi de totală dăruire.

Sursa: evz.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
21 iunie 2009
din 0 voturi

Mă doare România ca un organ intern al fiinţei mele. Aşa cum te doare ficatul. Cum ţi-e rău de la suflet. România nu este ceva exterior mie. E inclusă fiinţei mele esenţiale. Şi are nevoie de îngrijire.... România mea e bolnavă şi suferă de neiubire Cartea cu cel mai mare succes la Bookfest 2009 a fost Jurnalul Oanei Pellea, o carte-confesiune publicată la editura Humanitas. Actriţa vorbeşte despre cei dragi ei, care nu mai sunt printre noi, în primul rând părinţii Amza şi Domnica, despre durerea organului intern numit România, despre rănile oraşului în care trăieşte – Bucureşti -, despre regăsirea credinţei şi despre cum să faci să trăieşti frumos. Scris între durerea pierderii celor dragi şi regăsirea curajului de a o lua mereu de la capăt, Jurnalul Oanei Pellea devine un sprijin pentru toţi cei care se simt descurajaţi şi lipsiţi de motivaţia de a merge mai departe.

Sursa: gandul.info
scrie cornelia
irelevant
relevant
15 mai 2009
din 0 voturi

Succesul nu poate fi un scop în sine. Nu faci un spectacol ca să iei premii. Sau, cel puţin, eu nu gândesc aşa. Dacă la capătul drumului, după ce ai visat, muncit, dăruit, mai vine şi recunoaşterea oficială cu atât mai bine. Oana Pellea vorbeşte într-un interviu acordat revistei Viva despre ce înseamnă să fii actor şi regizor,despre succes şi împlinire şi despre actorie ca modalitate de dăruire prin artă.

Sursa: viva.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
toate textele
 
din 0 voturi

Biografie

Este fiica Domnicăi Mihaela, născută Policrat, și a actorului român, Amza Pellea (7 aprilie 1931 — 12 decembrie 1983).

Joacă în limbile română, franceză, italiană și engleză.

Actrița a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, actualul UNATC și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru și Claudiu Istodor. Din clasa lui Olga Tudorache, colegii săi au fost Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Marina Procopie, Radu Duda, Mihai Verbițchi, Patricia Grigoriu și Dan Bădărău

 

Academia Română i-a acordat Oanei Pellea premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică - 16 decembrie 2010

Oana Pellea a primit de două ori titlul de cea mai bună actriță de teatru din România.

Surse: Wikipedia
scrie Ania Dinu
irelevant
relevant
 
din 0 voturi

Activitate

În perioada 1984–1987 a fost actriță la Teatrul din Piatra Neamț. A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 până în 1999 și a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia și Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă. Performanțele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Mașei din Trei surori a lui Cehov, a lui Lucius din "Iulius Cezar" de W. Shakespeare — pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaționale pentru „Cea mai bună actriță”. Alte roluri importante în teatru: Julieta din Mefisto a lui Klaus Mann, Catarina din producția lui Mihai Măniuțiu, Îmblânzirea Scorpiei după Shakespeare și Drussila din Caligula a lui Albert Camus, Timpul din Poveste de iarnă a lui Shakespeare, în regia lui Aleaxandru Darie. Cariera Oanei pellea cuprinde peste 30 de roluri importante în teatru și 20 în film.

Oana Pellea a câștigat de două ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună actriță și i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă. Munca sa cinematografică a inclus "Unde la Soare e frig" al lui Bogdan Dreyer, la fel ca și filmele regizate de Alexandru Tatos, Dan Pița și Stere Gulea,Ion Popescu Gopo. Oana Pellea a primit numeroase premii internaționale pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orașului Geneva, premiul la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.

În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul "Children of men", în regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourilor Universal Picture. Acest film a fost realizat în întregime la Londra și a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii.

În 2007 a fost distribuită în producția britanică "I really hate my job", regia Oliver Parker.

În 2007 a fost distribuită în producția americană "Fire and Ice", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof").

Este prezentă, într-un rol important, în distribuția filmului "Biblioteque Pascal", în regia Szabolcs Hajdu [1].

Oana Pellea joacă în româna, franceza, engleza și italiana, participând la numeroase producții internaționale, inclusiv producția româno-franceză "Ioana d'Arc-Extrase dintr-un dosar" și producția teatrală francezo-canadiană, în regia lui Marc Doré Mă tot duc, aici alături de Sandu Gruia.

Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaționale de teatru inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada. Face parte din Jurii internaționale de film.

În stagiunea 2008-2009, joacă la teatrul Bulandra în spectacolul "Scaunele", la Teatrul Foarte Mic în spectacolul "Mă tot duc" și la teatrul Metropolis în "Buzunarul cu pâine".

La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Românești "FestCO", ediția a VII-ea pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Pâine" de Matei Vișniec, traducere Virgil Tănase. Titlul piesei în franceză este "Du pain plein les poches".

În iunie 2009 a apărut prima carte semnată Oana Pellea la editura Humanitas: "Jurnal 2003-2009".

"Jurnal 2003-2009" devine Cartea cea mai bine vândută a Editurii Humanitas cu peste 15.000 de exemplare cumpărate în mai puțin de trei luni (august 2009), iar în octombie (același an) "Jurnalul" ajunge la un tiraj record de 22.000 de exemplare

2010 martie, Oana Pellea revine pe scena Teatrului Bulandra cu rolul Tanti Roz din Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel SchmidtSurse: Wikipedia
scrie Ania Dinu
irelevant
relevant

Comentarii


Ştiri cu Oana Pellea


Nu sunt articole cu această faţă-de-mase.

Cele mai noi comentarii

incompetenta... »
Theodor sau Toader... »
Ce ar trebui spus?... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te