Neagu Djuvara

Neagu Djuvara

istoric
Vârsta: 103 ani
Locul naşterii: Bucureşti
Rezidenţa: Bucureşti
PRO
20
CONTRA
0
Eşti Neagu Djuvara? Scrie-mi un e-mail!
02 aprilie 2011
din 0 voturi

Dublă lansare de carte Neagu Djuvara a avut ieri o dublă lansare, ”Însemnarile lui Georges Milesco” şi ediţia de lux a cărţii „Ce au fost boierii mari în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI–XX)“, unul dintre cele mai bine vândute volume anul trecut.

Sursa: adevarul.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
14 octombrie 2005
din 1 voturi

Românii sînt misogini! Venind din Franţa, unde erau femei şi în Parlament, şi în Guvern, şi ajungînd în România, am fost uimit să găsesc un semi-parlament format din 199 de bărbaţi şi o singură femeie! Dl Neagu Djuvara a fost primul invitat pe Divanul Dilemei vechi. Înregistrarea s-a făcut în august 2005, în sediul de atunci al redacţiei.

Sursa: Dilema Veche
scrie cornelia
irelevant
relevant
13 martie 2011
din 0 voturi

"Nu imi dau demisia dintr-un partid in care familia mea se afla de 170 de ani, dar nu sunt de acord cu ce se intampla, asa ca tac din gura" Istoricul a mentionat ca nu-l mai sustine pe Crin Antonescu, care a declarat ca nu il va revoca pe Dan Voiculescu din functia de vicepresedinte al Senatului, dupa ce ICCJ a decis ca acesta din urma a fost colaborator al Securitatii. "Nu, nu il mai sustin, pentru ca el nu si-a dat osteneala, in seara cand s-a vazut ca nu este number two la prezidentiale, sa il intrebe si pe Neagu Djuvara ce sa faca cu partidul. Din momentul acela, pur si simplu m-am retras pe tusa. Nu sunt de acord cu ei, dar alt comentariu nu mai fac", a completat Djuvara.

Sursa: ziare.com
scrie AlexM
irelevant
relevant
17 decembrie 2008
din 0 voturi

Suntem guvernaţi de eşalonul doi al partidului comunist! Dacă te cheamă Neagu Djuvara, vârsta de 92 de ani nu este un neajuns. Lumea îţi admiră plimbarea zilnică pe strada Polonă:''uite-l pe bătrânul Djuvara, cum biciuieste viaţa cu bastonul”. Doamnele îţi contemplă vestimentaţia impecabilă: ''uite-l pe bătrânul Djuvara, elegant cum doar boierii din trecut puteau fi”. Iar domnii se tem de luciditatea ta:''la vârsta dumnealui, bătrânul Djuvara îşi permite să spună numai adevarul”. Neagu Djuvara este bătrân, dar nu-i prea pasă de asta. Acest senior al Bucureştilor, plin de vervă şi umor, este acum invitatul dialogurilor Hotview. Avem cu toţii întâlnire cu înţelepciunea...

Sursa: HotNews.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
23 ianuarie 2011
din 0 voturi

"Constantinescu a fost un preşedinte prost, iar Băsescu e mai puţin rău" Profesorul Neagu Djuvara a vorbit la Antena3, la emisiunea "Ediţie specială", despre oamenii care ne-au condus şi ne conduc ţara, apreciind că Emil Constantinescu a fost un preşedinte slab, iar Traian Băsescu e mai puţin rău. Neagu Djuvara doreşte să existe mai multe femei implicate în politică, nu pentru că sunt paşnice, căci sunt la fel de războinice ca şi bărbaţii, când trebuie să fie. Argumentul suprem este că doamnele sunt foarte bune gospodine.

Sursa: adevarul.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
13 octombrie 2010
din 0 voturi

Ideea e că trebuie strîns chimirul. Clasa noastră politică fiind coruptă, chiar și unele măsuri înțelepte sînt respinse de populație. Totuși, în momentul de față, sînt de partea Guvernului. Noi am fost mai sedentari. Nu am cotropit, nu ne-am dus peste alții. Spre deosebire de germanici, care sînt războinici. Lucru clar, avem acest complex de inferioritate, pentru că nu am intrat cu adevărat în istoria Europei decît foarte tîrziu. Peste tot, și în Vest, și în Răsărit, întemeietorii au fost neamurile năvălitoare, iar nu băștinașii. Întemeietorul românașilor mei a fost un cuman. Am scris asta în Negru Vodă Thocomerius și mulți nu au vrut să accepte.

Sursa: caţavencu.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
19 noiembrie 2010
din 0 voturi

"România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă" Istoricul Neagu Djuvara spune că, dacă ar avea cu 20 de ani mai puţin, ar can­di­da la preşedinţia României şi şi-ar asuma ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării. Crede însă că e prea târziu să se mai apuce de politica activă şi observă că printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie, plus argumente prin care demonstrează cum şi când s-au aşezat liderii români „cu fundul în două luntrii".

scrie cornelia
irelevant
relevant
18 decembrie 2010
din 0 voturi

Prefer să fiu celebru după moarte, decât prea celebrat în timpul vieţii. Istoricul Neagu Djuvara a declarat, sâmbătă, că are o superstiţie - preferă să fie celebru după moartea sa, decât să fie prea celebrat în timpul vieţii.''În lecturile mele, am ajuns la concluzia că, în general, faima unui om după moarte este invers proporţională cu masa de laude pe care le-a primit când a trăit", a spus istoricul, sâmbătă, la lansarea volumului "Un secol cu Neagu Djuvara", semnat de jurnalistul George Rădulescu. În context, Djuvara a dat exemplul lui Victor Hugo, care în timpul vieţii era cunoscut drept "cel mai mare poet francez", dar după moartea lui nimeni nu mai pretindea acest lucru.

scrie cornelia
irelevant
relevant
10 ianuarie 2011
din 0 voturi

Însă sunt convins că chiar şi în absenţa unor merite reale, urmaşi ai liderilor actuali se vor regăsi în conducerea structurilor statului român, fiindcă electoratul român chiar şi după 20 de ani e încă în stare să aleagă orice(...) Istoricul Neagu Djuvara spune că preferinţa elitelor politice de a-şi trimite copiiilor la studii în străinătate nu e un fenomen nou, fiind ceva firesc între 1848 şi 1947. "După pacea de la Adrianopol copiii de boieri şi negustori care acum fac averea încropind burghezia, au fost toţi trimişi la studii majoritar în Franţa, dar şi în Germania şi Italia. Dintre românaşii noştri plecaţi atunci la Paris, aproape nici unul n-a rămas în străinătate. Nu era în gândul lor. Mergeau numai şi numai ca să înveţe în străinătate şi să se întoarcă şi să facă treabă la noi. Cei mai mari oratori ai noştri din Parlament sunt foşti elevi în Franţa. Ştiţi de ce? Pentru că acolo te învăţa cu insistenţă să scrii fără greşeli, indiferent de ce meserie făceai mai târziu. N-au vorbit română stâlcită cu franceză decât cei care erau proşti. Intelighenţia a învăţat regulile de bună scriere le-au transcris din franceză în română". Dar atenţie, sunt şi unii dintre paşoptiştii care au studiat în afară şi au fost corupţi. Se poate întâmpla ca oameni de talentul şi de valoarea lui Kogălniceanu ca oameni de putere, în acelaşi timp să fie acuzat de boierii vremii că fură cu găleata".

scrie cornelia
irelevant
relevant
toate textele
 
din 0 voturi

Neagu Djuvara-biografie

Neagu Djuvara s-a născut în 1916 la Bucureşti şi provine dintr-o familie boierească foarte activă în mediul politic şi universitar românesc.
 - A fost rănit la Odessa în 1941 şi, în 1947, hotărăşte să rămână la Paris, fiind învinuit în procesele regimului comunist. Nu şi-a putut întâlni mama vreme de două decenii. După 43 de ani de exil se întoarce la Bucureşti, în februarie 1990, unde continuă să trăiască până în prezent.
 - Este licenţiat în litere (1937) şi doctor în drept (1940) la Sorbona. În 1972 devine doctor docent la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei pentru care primeşte, în 1976, un premiu pentru istorie al Academiei Franceze.
 - A lucrat la Europa Liberă şi a activat în mai multe organizaţii ale exilului românesc. Vreme de 23 de ani a fost consilier diplomatic în Republica Niger. Din 1991 a devenit profesor asociat la Universitatea din Bucureşti.
 - A publicat mai multe cărţi în limba franceză şi limba română. Este autorul best-seller-ului ''O scurtă istorie a poporului român povestită celor tineri”.

Surse: HotNews.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant

Comentarii


Ştiri cu Neagu Djuvara


Nu sunt articole cu această faţă-de-mase.

Cele mai noi comentarii

incompetenta... »
Theodor sau Toader... »
Ce ar trebui spus?... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te