Lucian Boia

Lucian Boia

istoric
Vârsta: 78 ani
Locul naşterii: Bucureşti
Rezidenţa: Bucureşti
PRO
7
CONTRA
0
Eşti Lucian Boia? Scrie-mi un e-mail!
10 martie 2011
din 0 voturi

Lucian Boia nu mai este profesor la Facultatea de Istorie a Universității București Profesorul Lucian Boia (născut în ’44) e pus, în virtutea noii Legi a Învăţămîntului, în afara sistemului universitar de stat – fiind mînat spre pensionare.

Sursa: Dilema Veche
scrie AlexM
irelevant
relevant
14 aprilie 2010
din 0 voturi

Cu toții greșim. Stai puțin, dar istoria nu ne învață nimic. Avem impresia că ne-ar învăța. Nimeni n-a învățat ceva din istorie. Lucian Boia îşi expune cu aceeaşi candoare şi sinceritate convingerile si vorbeşte cu înflăcărare despre pasiunile sale într-un interviu acordat ziarului Academia Caţavencu.

Sursa: caţavencu.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
18 mai 2010
din 0 voturi

(...)ne-ar plăcea să primim o infuzie nemţească tocmai pentru că suntem conştienţi că tocmai asta ne lipseşte, ce au nemţii într-un grad destul de înalt, adică disciplină, organizare, asta lipseşte în cazul românilor. A publicat zeci de cărţi în România şi în străinătate, mai ales în Franţa, ţara în a cărei limbă scrie la fel de bine ca în română. După apariţia volumului ''Istorie şi mit în conştiinţa romaneasca” (1997), a dobândit reputaţia unui istoric care abordează fără menajamente miturile trecutului şi ale prezentului. În interviul acordat Revistei Cariere, Lucian Boia vorbeşte despre neputinţa oamenilor de a învăţa din istorie, despre imposibilitatea cunoaşterii viitorului şi despre problemele de mentalitate pe care le are societatea românească azi.

scrie cornelia
irelevant
relevant
18 februarie 2004
din 0 voturi

Trebuie să spun că îmi place să scriu. Îmi place să construiesc ceva care să aibă şi o formă literară şi care să aibă o logică, o coerenţă. Nu mă interesează numai să transmit informaţia, ci să îi dau şi un sens. Lucian Boia ne vorbeşte despre plăcerea de a scrie şi despre rezerva pe care o manifestă faţă de interviuri,despre fascinaţia pe care o are pentru de trecut şi implicaţiile sale,oferindu-ne şi câteva informaţii în legătură cu lucrările de care se ocupă în prezent.

irelevant
relevant
08 decembrie 2010
din 0 voturi

Omul modern şi-a pierdut credinţa în religie, în stat sau în naţiune. Am devenit mai longevivi, dar am pierdut viaţa de Apoi. Istoricul Lucian Boia vede un deficit de speranţă şi credinţă în societatea noastră. "E o mare problemă. E un deficit de speranţă şi unul de credinţă. Dumnezeu s-a erodat. În Europa Occidentală, în SUA a început de mult declinul providenţei. Omul trebuie să creadă în ceva, e o fiinţă disperată, s-a regăsit un timp în religiile secularizante, în naţiune, în patrie. S-a murit pentru fiecare dintre ele. Dar nu mai sunt nici ele ceea ce erau şi nici omul nu mai crede cu aceeaşi fervoare. Puţini îşi organizează viaţa în acest sens. Se crede tot mai puţin, acest lucru lasă un gol în sufletul oamenilor, societăţii. Vorbeam despre speranţa de viaţă, despre faptul că s-au câştigat ani de zile de viaţă, dar s-a pierdut viaţa de Apoi, e adevărat, iluzorie poate, cea care îţi dădea alt fel de speranţă. Singura religie, secularizantă şi ea, este cea a sănătăţii perfecte: planeta curată, omul ferit de boli, planeta să se simtă cât mai bine. Ăsta e valul ecologist", a declarat Lucian Boia pentru Academia Caţavencu.

scrie cornelia
irelevant
relevant
08 decembrie 2010
din 0 voturi

Din fericire, viitorul nu poate fi prevăzut. De acest lucru sunt absolut sigur. În fapt, noi ne imaginăm într-un spaţiu care nu există. În fapt, există doar ca potenţialitate, viitorul nu există.'' Într-un interviu acordat Academiei Caţavencu şi publicat pe VoxPublica, istoricul Lucian Boia vorbeşte despre futurologie şi profeţi.

scrie cornelia
irelevant
relevant
toate textele

Ne pare rău nu există bio pentru Lucian Boia

Comentarii


A scris Danut pe 14 iulie 2011
Ce ar trebui spus?
Sunt convins ca exista in urma acestui om suficienti discipoli de ai sai care sa-l inlocuiasca. Din pacate, in baza unei legi care judeca totul \"otova\" sunt trimisi in anonimat oameni care nu si-au spus ultimul cuvant (oare de ce am impresia ca ala, ultimul cuvant, este cel mai important). Atunci cand vom reusi sa ne apreciem corect valorile, se va putea spune despre Romania ca se indreapta intr-o directie buna. Asa zisul efort financiar suplimentar care ar trebui facut de stat, pentru a mentine activi oameni ca domnul Boia, ar fi infinit mai mic fata de beneficile aduse de mintile lor mature, cu adevarat intelepte. Dar....
1 Vot pozitiv 0 Vot negativ

Ştiri cu Lucian Boia


Nu sunt articole cu această faţă-de-mase.

Cele mai noi comentarii

incompetenta... »
Theodor sau Toader... »
Ce ar trebui spus?... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te