Gabriela Adameşteanu

Gabriela Adameşteanu

romancier, eseist, jurnalist
Vârsta: 77 ani
Locul naşterii: Târgu Ocna , Bacău
Rezidenţa: Bucureşti
PRO
2
CONTRA
0
Eşti Gabriela Adameşteanu? Scrie-mi un e-mail!
21 aprilie 2010
din 0 voturi

Gabriela Adameşteanu, nominalizată la Premiul „Monnet” Scriitoarea Gabriela Adameşteanu este nominalizată la Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană, pentru romanul “Drumul egal al fiecărei zile”/“Vienne le jour”. Cartea tradusă în limba franceză de Marily Le Nir a fost publicată de Editura Gallimard, anul trecut. La ediţia de anul acesta, alături de Gabriela Adameşteanu au mai fost propuşi pentru aceeaşi distincţie scriitorii Martin Amis, Jonathan Coe, Henry Bauchau, Per Olov Enquist, Hans Magnus Enzensberger, Javier Marias, Margaret Mazzantini, Colum McCann şi Joseph Pearce. Premiul va fi decernat în cadrul Salonului de literatură europeană de la Cognac, în noiembrie.

Sursa: evz.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
 
din 0 voturi

Gabriela Adamesteanu, invitată la Tirgul de carte de la Leipzig Scriitoarea Gabriela Adamesteanu este invitată la Tirgul de carte de la Leipzig (18-21 martie 2011), al doilea eveniment de profil din Germania, după cel de la Frankfurt. Cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, sîmbătă 19 martie, între orele 11.00 şi 12.00, în cadrul Forumului Limbi mici, Literaturi mari (Halle 4, B 502), va avea loc lectura unui capitol din romanul Întîlnirea (ediţia a III-a, colecţia „Opere”, Polirom, 2008). Traducere: Eva Ruth Wemme.Tot atunci va avea loc şi lectura scriitorului luxemburghez Roland Harsch. Forumul „Limbi mici, literaturi mari” este organizat din 2003 de ICR Berlin în colaborare cu Asociaţia Institutelor Culturale Europene din Berlin, în cadrul Tirgului de Carte de la Leipzig. La această ediţie vor mai participa scriitori din Ungaria, Grecia, Serbia, Cehia, Luxemburg, Cipru, Croaţia şi Slovacia. De asemenea, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România (MCC), sîmbătă 19 martie, de la ora 17.00 la ora 18.00, în International Forum, la standul MCC (Halle 4, B601) va avea loc lectura unui capitol din romanul Provizorat (Polirom, 2010). Traducere: Georg Aescht.

Sursa: polirom.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
28 martie 2011
din 0 voturi

Gabriela Adamesteanu, Nichita Danilov, Ovidiu Nimigean, Andrei Oisteanu, Doina Uricariu şi Ion Vianu, nominalizaţi la Premiile Observator cultural Scriitorii Gabriela Adamesteanu, Nichita Danilov, Ovidiu Nimigean, Andrei Oisteanu, Doina Uricariu şi Ion Vianu se numără printre nominalizaţii de anul acesta la premiile revistei Observator cultural. Gabriela Adamesteanu este nominalizată la categoria Proză, pentru romanul Provizorat, alături de Nichita Danilov - romanul Ambasadorul invizibil şi de Ovidiu Nimigean - romanul Rădăcină de bucşău. Andrei Oisteanu este nominalizat la categoria Eseu, memorialistică, publicistică, pentru volumul Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, alături de Ion Vianu - volumul Amor intellectualis, care a obţinut Premiul „Cartea anului 2010”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, şi de Doina Uricariu - primele două volume din Maxilarul inferior. Luni, 28 martie 2011, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural, ce va avea loc la Teatrul Odeon din Bucureşti, de la oră 19.00, se vor alege premianţii de la fiecare categorie.

Sursa: polirom.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
28 martie 2011
din 0 voturi

Scriitorii Ion Vianu şi Gabriela Adameşteanu, premiaţi de Observator Cultural Scriitorii Ion Vianu şi Gabriela Adameşteanu s-au numărat printre premianţii galei Observator Cultural, care a avut loc,la Teatrul Odeon din Capitală,luni,28 martie.Gabriela Adameşteanu a fost premiată la categoria 'Poezie' pentru "Provizorat" (editura Polirom).

Sursa: mediafax.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
toate faptele
24 septembrie 2009
din 1 voturi

1. Care credeţi că este răul cel mai mare (din ţară sau din lume)? 2. Ce rău vi s-a făcut personal, pe care nu-l puteţi să-l uitaţi? 1. Răul cel mai mare din România, trecută şi prezentă primitivismul violent. Din lume egoismul violent. 2. Răul personal încrederea trădată.

Sursa: Dilema Veche
scrie cornelia
irelevant
relevant
13 mai 2008
din 0 voturi

Cum citeau profesioniştii? - anchetă printre scriitori Intoxicaţia cu literatură "De plăcere" n-am citit niciodată. Pînă pe la începutul anilor ‘70, cînd am început să scriu şi să public, am citit "din pasiune"; lectura era un drog, sufeream cînd trebuia să las cartea din mînă şi mai ales în cele două săptămîni de vacanţă cînd mergeam cu cortul pe munte.

Sursa: Dilema Veche
scrie cornelia
irelevant
relevant
12 ianuarie 2006
din 0 voturi

Noua viaţă, franceză, a Dimineţii pierdute Am făcut jurnalism dintr-un soi de militantism, prezent şi la jurnalişti din alte generaţii, care nu era altceva decît urmarea stării foarte speciale din decembrie 1989: greu de descris unui străin sau unui tînăr de azi care n-a trecut prin ea. Am intrat însă în gazetărie cu un sentiment de provizorat, nu cu un angajament pe viaţă.

Sursa: Dilema Veche
scrie cornelia
irelevant
relevant
26 februarie 2011
din 0 voturi

Nimeni nu trăise jurnalismul adevărat, cel în libertate. Pentru Gabriela Adamesteanu, jurnalismul este o extensie a interesului social dovedit şi în cărţile ce-i poartă semnătura. Discuţia cu doamna Gabriela Adamesteanu a avut un cuvânt-cheie: libertate. Pentru un om care a scris literatură, jurnalism şi traduceri şi care a trăit o perioadă în care tot ce scria un autor era gândit şi de alţii, acest cuvânt căpăta semnificaţie.''In '90, când am intrat eu în jurnalism, am avut un sentiment dublu: pe de o parte de datorie pentru că se murise pentru această libertate şi noi eram cei care profitam de ea, pe de altă parte, cel puţin anul '90, a fost foarte marcat de mişcări, mineriade, şi tot felul de manipulări şi lucruri care arătau o instabilitate politică din care puteam aluneca nu se ştie unde. Era nevoie de voci.''

scrie cornelia
irelevant
relevant
29 septembrie 2005
din 0 voturi

La proză, există în plus riscul să te repeţi, să-ţi faci aceeaşi carte mereu, la nesfîrşit, pentru că atunci cînd ajungi la jumătatea ei, rezervele de inovaţie sînt pe sfîrşite.Mi-am dorit, am avut „ambitia'' să fiu diferită de la o carte la alta. Gabriela Adamesteanu va publica, la jumătatea lunii octombrie, ediţia în limba franceză a romanului Dimineaţa pierdută, volum editat de Gallimard. În noiembrie, scriitoarea participă, împreună cu alţi 12 scriitori români, în programul „Belles Etrangéres'', susţinut de Centre Nationale du Livre din Franţa. Întoarcerea la literatură a Gabrielei Adamesteanu s-a produs în 2003, cînd a publicat la Editura Polirom romanul Întîlnirea. Interviul următor discută despre balansul între activitatea publicistică şi menirea de scriitor, cu accente pe prezenţa în străinătate a scriitorilor români: cît de vizibilă sau cît de obscură este literatura română în străinătate.

irelevant
relevant
 
din 0 voturi

Cred că cei care vorbesc de sacrificiu în legătură cu profesiunea de scriitor nu cunosc plăcerea scrisului. Scrisul vindecă traume, pentru că oamenii au nevoie să spună prin ce trec. Omul e o fiinţă povestitoare, iar scrisul este o bucurie. Romancieră de excepţie, jurnalist de elită, a izbutit să intre de două ori în cartea recordurilor. Prima performanţă este romanul "Dimineaţa pierdută", o carte cu succes uriaş. A doua performanţă este revista "22", pe care a condus-o cu mână sigură, spre linia întâi a presei de după '89. După două decenii de absenţă de pe tărâm literar, Gabriela Adamesteanu se întoarce la proză. Noul ei roman, "Provizorat", a fost elogiat de critică literară

Sursa: formula-as.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant
toate textele
 
din 0 voturi

Gabriela Adameşteanu

Cînd a preluat, ca redactor-şef, în septembrie 1991, revista 22 a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adameşteanu avea în urmă 26 de ani de muncă în edituri, ca redactor. Romanele Drumul egal al fiecărei zile (1975) şi Dimineaţă pierdută” (1984) şi povestirile Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979) şi Vară-primăvară (1989) îi aduseseră cele mai importante premii naţionale, iar spectacolul, devenit clasic, realizat la Teatrul Bulandra de Cătălina Buzoianu în 1986 lărgise succesul Dimineţii pierdute. În mai 2005, cînd se reîntoarce la literatură, Gabriela Adameşteanu lasă în urmă două cărţi de publicistică – Obsesia politicii (1995) şi Cele două Românii (2000) – şi o activitate intensă dedicată independenţei presei şi democratizării societăţii româneşti. În 2003, la Editura Polirom îi apare romanul Întâlnirea, reeditat, în versiune definitivă, în 2007. Din 2005, cînd Dimineaţă pierdută este publicată la Gallimard, scrierile ei au fost sau urmează să fie traduse, la edituri importante, în Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de Opere. În 2010 publică romanul Provizorat.

Surse: polirom.ro
scrie cornelia
irelevant
relevant

Comentarii


Ştiri cu Gabriela Adameşteanu


Nu sunt articole cu această faţă-de-mase.

Cele mai noi comentarii

incompetenta... »
Theodor sau Toader... »
Ce ar trebui spus?... »
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te