Bogdan Ghiu

Bogdan Ghiu

scriitor, teoretician al culturii
Vârsta: 60 ani
Locul naşterii: Bucureşti
Rezidenţa: Bucureşti
PRO
8
CONTRA
0
Eşti Bogdan Ghiu? Scrie-mi un e-mail!
06 martie 2011
din 0 voturi

Scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro două precizări referitoare la două apariţii editoriale recente. După cum spune autorul însuși, este "pentru o justă şi completă informare a publicului, pentru apărarea imaginii propriei mele munci de traducător şi ca un îndemn la deplina profesionalizare, măcar ca efect al trecerii anilor, a meseriei de editor"

scrie AlexM
irelevant
relevant
20 ianuarie 2011
din 0 voturi

Criza universității, nu criza economică financiar provocată, este adevărata criză globală accesibilă, neconfiscată, în care lupta (mai) poate să fie purtată. România este un trist exemplu perfect al reușitei strategiei postimperiale de racolare a fostelor colonii informale, a fostelor perife­rii ca masă (și scară) de manevră, ca mediu de presiune. Actuala prestație a României, atît la nivel politic, cît și, mai grav, la nivel so­cial, e una de coadă (globală) de topor.

Sursa: criticatac.ro
scrie AlexM
irelevant
relevant
08 martie 2011
din 0 voturi

Ziua Femeii este o sarbatoare pe care abia de-acum inainte ar trebui sa incepem s-o onoram asa cum se cuvine, adica sa-i dam continut. 8 Martie, Ziua Internationala a Femeii, continua sa fie o promisiune pentru viitor. Nicio egalitate formala in drepturi, care nu a facut, de cele mai multe ori, decat sa adauge obligatii in contul femeii, nu ar trebui sa ne faca sa uitam ca fara femeie, ca indivizi si ca specie, probabil n-am fi ajuns oameni – si ca nasterea omului nu se termina niciodata".

Sursa: Garbo
scrie AlexM
irelevant
relevant
06 martie 2011
din 0 voturi

In felul adictiv și adict în care este folosit, (...) ca să folosesc o vorbă mult spusă, suma viciilor e aceeași. Deci nu ne pierdem timpul așa, ni-l pierdeam altfel. Nu zic eu sau dumneavoastră, ci noi în general, generic, specia civlizată. Până mai de curând vorbeam mult la telefon. Nu mai vorbim atât de mult. Poate-i mai bine, nu mai sunt aceleași prezumtive iradiații. Eu nu stau foarte mult, e drept, e pentru momente de odihnă. Viaţa pe Facebook. O analiză de Bogdan Ghiu, pentru jurnalul TVR.

Sursa: TVR.ro
scrie AlexM
irelevant
relevant
 
din 0 voturi

Televiziunea ar trebui, la noi, luată de la capăt, reinventată sau inventată de-a binelea, căci noi nu facem decît să copiem după cursul scurt€œ de televiziune şi să copiem inabil, ca nişte loaze repetente. Într-un interviu apărut în Observatorul Cultural,Bogdan Ghiu vorbeşte despre educaţia prin intermediul produselor media,despre poziţia şi valoarea scriitorului în lumea contemporană şi despre cultură şi contrafacerea ei.

irelevant
relevant
18 ianuarie 2009
din 0 voturi

Poate că tocmai suficienţa intelectuală şi, deci, existenţială, lipsa gustului aventurii într-o globalizare a cunoştinţelor care pare dată constituie marele pericol al poeţilor tineri. Poezia este singurul mediu intim, prin care comunicăm, moral, cu noi înşine, prin care ne scriem. Poeţii recreează vocea interioară cu care omul îşi vorbeşte şi graţie căruia se aude, se încrede că mai există, că de fapt nu încetează nicio clipă să vorbească, să fie, numai că este acoperit de zgomotul de fond. Poezia şterge zgomotul, "procesează" mediul social audio prin care, mai mult decît prin cel vizual, suntem invadaţi, ţinuţi departe de noi înşine, de propriile noastre voci care ne bîntuie: să nu ne mai auzim. Poezia face linişte, reimprimînd vocile.

irelevant
relevant
24 ianuarie 2011
din 0 voturi

De-asta am ajuns să fim dependenţi, ca în caverna lui Platon, de nişte iluzii, de nişte umbre pe pereţi-display (ecrane) ale acestor legături pierdute, fără de care nu putem să trăim. "Evenimentul zilei" a stat de vorbă cu mai mulţi utilizatori de Facebook despre zvonul că reţeaua s-ar închide.Există viaţă după Facebook? – o întrebare la care răspund Maria Dinulescu, Sanda Nicola şi Bogdan Ghiu, utilizatori cu conturi Facebook "grase".

irelevant
relevant
toate textele
 
din 0 voturi

Bogdan Ghiu – un profil cultural complex

Scriitor (poezie, eseu), analist si cronicar media, critic si teoretician cultural (literatura, filosofie, teorie critica, arhitectura, urbanistica, arte vizuale), traducator (peste 50 de volume – autori precum: Michel Foucault, Jacques Derrida, Georges Bataille, Antonin Artaud, Gilles Deleuze s.a.), ziarist, profesor, realizator radio-TV.

Este discipolul lui Jacques Derrida, ale carui cursuri le-a audiat la inceputul anilor ’90

Recompensat de mai multe ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania (atit pentru opera sa – 1997 –, cit si pentru traduceri – 2003)

Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler acordat de Presedintele Romaniei (2004)

irelevant
relevant

Comentarii


Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te