''Să salvăm ceea ce se poate salva''

Adăugat la 19 iulie 2011
Trimite pe: Yahoo
din 0 voturi
irelevant
relevant

Elementele constitutive ale ''regimului Iliescu'', cum i s-a spus, au fost instalate in primul an de guvernare, dupa Revolutia din decembrie. Toate au fost manifestarea hotararii de a asigura continuitatea puterii comuniste, desigur in formele noi, impuse de evolutia situatiei internationale. O succesiune de acte de forta, de actiuni antidemocratice, a asigurat treptat implinirea acestui program. Lasand deoparte evenimentele sangeroase din decembrie 1989, pe care puterea instalata dupa inlaturarea lui Ceausescu s-a ferit sistematic sa le lamureasca - se propune acum infiintarea unui institut de cercetare in acest scop, fireste cu concluziile prestabilite -, au urmat in ordine cronologica:

  • transformarea Frontului Salvarii Nationale in partid politic;
  • reconstituirea unui organ de represiune cu utilizarea tacita a organelor Securitatii;
  • reactivarea concomitenta a unor figuri reprezentative ale regimului Ceausescu si, in general, a ceausistilor din toate domeniile vietii social-politice;
  • refuzul opus cererii regelui Mihai I de a veni in tara;
  • utilizarea impotriva protestatarilor din Piata Universitatii a minerilor, instrument auxiliar de represiune mostenit de Ion Iliescu de la Nicolae Ceausescu , care l-a organizat dupa inabusirea grevei din Valea Jiului;
  • si, mai presus de toate, pentru ca a constituit sinteza tendintelor fundamentale si impletirea organica a politicii interne cu optiunea externa esentiala, tratatul de vasalitate incheiat cu URSS.

Masuri si initiative care constituie un ansamblu inchegat, un bloc, instituit sub conducerea si din indrumarea conducatorului noului regim din Romania. ''Sa salvam ceea ce se poate salva'' ar fi spus, potrivit unui martor ocular, d-l Ion Iliescu in cercul intim al celor prezenti la Televiziunea Romana in momentele fierbinti de la sfarsitul lunii decembrie 1989. Oricum, in toate etapele activitatii sale politice, de atunci si pana astazi, preocuparea sa principala a ramas aceea de a salva cat s-a putut mai mult din mostenirea comunismului introdus de sovietici si, fireste, de a sustine cat mai devotat cu putinta interesele puterii tutelare.

Feţe: Ion Iliescu
''Să salvăm ceea ce se poate salva''

Comentarii


Cele mai noi feţe


Răsvan Radu

Răsvan Radu

director general Unicredit Ţiriac Bank
PRO
2
CONTRA
4
Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

director general ING Bank România
PRO
3
CONTRA
3
Florin Talpeş

Florin Talpeş

preşedinte Softwin
PRO
8
CONTRA
3

Cele mai noi comentarii

Ne pare rău, nu există nici un comentariu.
Autentificare:
Username:
Password:
Nu ai cont? Inregistreaza-te